Biologisch, lekker natuurlijk!

Bionext maakt zich sterk voor méér duurzame biologische voeding en landbouw. Samen met boeren, handelaren, winkels en consumenten.

Bionext geeft informatie aan consumenten en bedrijven, zorgt dat biologisch beter verkrijgbaar wordt en bewaakt en verbetert de kwaliteit van het biologische product. Samen met de biologische sector zorgen we ervoor dat de biologische landbouw en voeding zich steeds verder ontwikkelt. En, heel belangrijk: We brengen mensen in contact met de producenten van al dat heerlijke en pure voedsel: de biologische boeren en tuinders!

Waarom doen we dat?
Biologisch is goed voor mens, dier & milieu. Biologische boeren en tuinders werken niet ten koste van, maar samen mét de natuur. Dat levert lekkere en gezonde producten op én heeft grote voordelen voor dierenwelzijn, biodiversiteit, milieu en voedselzekerheid op de lange termijn (door het behoud van bodemvruchtbaarheid).

Lees meer Lees minder
Bekijk alle
Bedankt voor je interesse in deze unieke actie van de ‘biowinkel vereniging’ waarbij we voor het eerst met de gehele keten en de consument 4,8 hectare grond willen vrijkopen voor de biologische landbouw. Want biologische grond, moet biologisch blijven. Biologisch zit zoals je weet in de lift. Consumenten associëren het steeds vaker met positieve begrippen als ‘duurzaam’, ‘gezond’ en ‘lekker’ en de vraag wordt groter. Maar voor het telen en produceren van deze biologische producten is voldoende biologisch landbouwgrond essentieel. In Nederland wordt deze grond echter steeds schaarser en dus duurder. De gemiddelde prijs voor grasland steeg alleen al in 2017 fors met 7%! Dat was ook waar Liesbeth Brands en Monique Hospers en Martijn Stam tegenaan liepen toen ze biologische geitenboerderij Hansketien wilden overnemen. Dure grond vraagt om een hoge investering en om deze investering terug te kunnen verdienen zou de grond intensief gebruikt moeten worden. En dat gaat lijnrecht in tegen de principes van de biologische landbouw. Als we hier niets aan doen dreigt veel biologisch land over te gaan naar de reguliere landbouw. Dat mogen we niet laten gebeuren. Help daarom mee om biologische grond vrij te kopen. Voor € 10,- koop je al een vierkante meter vrij. Het maakt niet uit of je 1, 10 of 100 vierkante meter koopt, elke meter draagt bij aan een gezondere toekomst voor nu en de volgende generaties.
Biologische grond moet biologisch blijven!

Mobiele slachterij wint beste idee van varkensland

29-05-2019 | 00:00

De mobiele slachterij heeft de finale van “Het beste idee van Varkensland” gewonnen. Tijdens het evenement op dinsdag 28 mei in Ede presenteerden vijf finalisten hun innovatieve ideeën voor de varkenssector. De mobiele slachterij maakt het mogelijk voor varkensboeren om hun dieren op eigen erf te slachten, wat de varkens de stress van het transport bespaart.

In maart werd de campagne ‘Tot het einde op het erf’ gelanceerd, waarin aandacht wordt gevraagd voor het stressvolle vervoer van varkens en de crowdfundingsactie om de bouw van de mobiele slachterij te realiseren. In totaal is er al 9.000 euro van de benodigde 55.000 euro via crowdfunding opgehaald.

Het Beste Idee van Varkensland is een aanpak om de Nederlandse varkenssector te mobiliseren om innovatieve concepten te ontwikkelen waarmee dier en mens letterlijk en figuurlijk beter kunnen leven. Het Beste Idee van Varkensland is een jaarlijkse contest waar ideeën voor de sector bedacht, uitgewerkt en geïmplementeerd worden. Het winnende idee – Het Beste Idee van Varkensland 2019 – krijgt de kans om volledig uitgewerkt te worden tot een implementeerbaar product dat bijdraagt aan een verdere verbetering van de sector.

Varkenshouders kijken uit naar de komst van de mobiele slachterij. Boer Josse Haarhuis van Buitengewone varkens: “Onze varkens hebben bij ons in de bossen een supergoed leven gehad. Voor de slacht worden ze in een kleine, nieuwe omgeving gestopt, een ervaring die erg stressvol is. Die stress kan ik ze besparen als we hier kunnen slachten. Zo geven we varkens tot het einde het beste leven en voorkomen we verspreiding van dierziektes.”

Op de foto staat links Ben Bruurs en rechts Ruud Pothoven (foto credits: Jarno Kraayvanger)

Lees meer | Bekijk alle