Normal 789da6e81db1f665f8e87dcf0ec5d5cb6bb9cf22

Mobiele slachterij wint beste idee van varkensland

29 mei 2019 00:00

De mobiele slachterij heeft de finale van “Het beste idee van Varkensland” gewonnen. Tijdens het evenement op dinsdag 28 mei in Ede presenteerden vijf finalisten hun innovatieve ideeën voor de varkenssector. De mobiele slachterij maakt het mogelijk voor varkensboeren om hun dieren op eigen erf te slachten, wat de varkens de stress van het transport bespaart.

In maart werd de campagne ‘Tot het einde op het erf’ gelanceerd, waarin aandacht wordt gevraagd voor het stressvolle vervoer van varkens en de crowdfundingsactie om de bouw van de mobiele slachterij te realiseren. In totaal is er al 9.000 euro van de benodigde 55.000 euro via crowdfunding opgehaald.

Het Beste Idee van Varkensland is een aanpak om de Nederlandse varkenssector te mobiliseren om innovatieve concepten te ontwikkelen waarmee dier en mens letterlijk en figuurlijk beter kunnen leven. Het Beste Idee van Varkensland is een jaarlijkse contest waar ideeën voor de sector bedacht, uitgewerkt en geïmplementeerd worden. Het winnende idee – Het Beste Idee van Varkensland 2019 – krijgt de kans om volledig uitgewerkt te worden tot een implementeerbaar product dat bijdraagt aan een verdere verbetering van de sector.

Varkenshouders kijken uit naar de komst van de mobiele slachterij. Boer Josse Haarhuis van Buitengewone varkens: “Onze varkens hebben bij ons in de bossen een supergoed leven gehad. Voor de slacht worden ze in een kleine, nieuwe omgeving gestopt, een ervaring die erg stressvol is. Die stress kan ik ze besparen als we hier kunnen slachten. Zo geven we varkens tot het einde het beste leven en voorkomen we verspreiding van dierziektes.”

Op de foto staat links Ben Bruurs en rechts Ruud Pothoven (foto credits: Jarno Kraayvanger)