Veel bereikt, maar we pakken nog even door...

06 maart 2017 09:05

Patenten kunnen de boom in

Dankzij 263 donateurs hebben we al bijna 21.000,- opgehaald en zitten we op 65 % van het streefbedrag! Ondanks dat we met deze decemberactie ons streefbedrag niet voor 100% gehaald hebben zijn we heel blij met jullie steun.

Verbod op patenten weer een stap dichterbij

Ook de urgentie is onveranderd: we moeten met zijn allen NU zorgen dat er een einde komt aan patenten op onze groente. We hier weer een stapje dichterbij gekomen. De Europese lidstaten besloten namelijk op 20 februari 2017 dat geen patenten mogen worden gegeven aan producten  van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten. Hiermee scharen ze zich achter het recent ingenomen standpunt van de Europese Commissie.

Dit is een belangrijke volgende stap op weg naar een verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren, maar het einddoel is nog niet bereikt.

Maaike Raaijmakers van Bionext stelt: "de komende maanden worden écht cruciaal. De EU lidstaten mogen nu niet achterover gaan leunen maar moeten met goede, waterdichte juridische tekstvoorstellen komen en zorgen dat dit mooie voornemen in strikt beleid wordt omgezet. Het is nu of nooit! Daarom is het belangrijk dat we de druk op de politiek hoog houden en hard  blijven lobbyen.  Zeker omdat de juristen van de grote zaadbedrijven hun pennen al slijpen om via sluipweggetjes toch weer patenten aan te vragen op onze groente.”

Nieuwe setjes zaden in de winkels

Daarom zijn er vanaf 6 maart t/m 1 april 2017 in 143 biologische winkels in Nederland nieuwe setjes zaden van 5 verschillende groentes te koop die door patenten bedreigd worden. Dit zijn: komkommer, ui, sla, pompoen, meloen. De inzet is een waterdichte patentwet.

We gaan net zolang door totdat er definitief geen patenten op ons voedsel meer verleend worden!

Voor meer informatie: www.degrootstezaadbank.nl