Strijd mee tegen patenten

van totaal € 22.500 (56%)
Afgesloten

Multinationals willen patenten op ons voedsel

Draag minimaal 10 euro bij aan deze belangrijke actie en ontvang een zakje door patenten bedreigde zaden. Bewaar de zaden goed voor de toekomst: laat ze onderduiken in je vriezer of zaai ze in je tuin.

Vergeet niet je aan te melden als filiaal van de Grootste Zaadbank op www.degrootstezaadbank.nl

Maar dat probleem met die patenten op groente is toch opgelost?

Nog niet definitief. De EU wil er nu een eind aan maken. Maar een waterdichte wet ontbreekt nog.

Juist nu is jouw hulp hard nodig!

Bionext wil nu zorgen voor een waterdichte wet, die patenten op ons voedsel definitief verbiedt. Daar is extra maatschappelijke druk en geld voor nodig. Daarom voeren we nu weer actie met De Grootste Zaadbank van Nederland!

We hebben al heel veel bereikt met de campagne

Mede dankzij de grote maatschappelijke en politieke druk heeft de Europese Commissie zich uitgesproken tegen patenten op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen, zeg maar alle groenten die nu in de winkel liggen. De EU lidstaten schaarden zich hier in februari 2017 unaniem achter. Fantastisch nieuws natuurlijk. Maar... hiermee zijn we er nog niet. We kunnen nog niet rustig achterover leunen.

…. maar multinationals gaan die wet omzeilen

De komende maanden zijn cruciaal: deze uitspraak van de EU moet nu omgezet in een bindende en strikte wet. Die is nu nog niet eenduidig genoeg. Juristen van multinationals gebruiken straks weer de mazen in de wet, zodat ze alsnog met patenten de controle over ons voedsel krijgen. Ook de honderd bestaande patenten blijven geldig. Dat schiet niet op, natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat we de druk op de politiek hoog houden en hard blijven lobbyen zodat er snel een definitief einde komt aan patenten op ons voedsel.

Wat gaan wij doen met jouw donatie? 

Met jouw bijdrage kunnen wij lobbyen voor die hoogst noodzakelijke waterdichte wet en rechtszaken voeren tegen de al verleende patenten op groente.

Klik hier om te lezen wat wij al hebben kunnen doen dankzij eerdere donaties en wat er nog op de planning staat. Samen kunnen we de zaden veilig te stellen! Voor nu en voor de toekomst!

Meer weten?

Lees hier de uitgebreide projectuitleg of kijk op www.degrootstezaadbank.nl.

Corien van \vliet

van.vliet@bionext.nl

Waarom deze campagne?

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika’s met een natuurlijke(!) afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee krijgen die multinationals de eigendomsrechten over zaden, planten en vruchten waar een 100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel macht. Met rampzalige gevolgen:

  • de prijzen gaan flink omhoog
  • er komt veel minder keuze in de winkel
  • andere kwekers mogen de zaden niet vrij meer gebruiken
  • minder soorten: voedselzekerheid in gevaar bij ziektes
  • de controle over de wereldwijde zaad –en voedselproductie komt bij enkele multinationals te liggen

Waarom deze 5 (groenten-en fruit)zaden?

We hebben gekozen voor rassen van gewassen die bedreigd worden door patenten. De bedreigde gewassen zijn ui, komkommer,sla , pompoen en meloen. Door patenten wordt de diversiteit aan rassen binnen deze gewassen bedreigd. Met andere woorden; als we niks doen eten we straks allemaal dezelfde (gepatenteerde) komkommer, sla etc. Op de zaden in de zakjes zitten geen patenten. De rassen die in de zakjes zitten, zijn bijzondere rassen met een kleine afzetmarkt, rassen waarvan je je kunt afvragen of die in de toekomst nog wel te koop zullen zijn. Meer informatie over de patentaanvragen op de 5 gewassen vindt u op www.degrootstezaadbank.nl

Hoe lang kunnen de zakjes zaad bewaard worden?

Ongeopend zijn de zakjes in de vriezer minstens tien jaar te bewaren. Eenmaal geopend kunnen de zaadjes het beste buiten de koelkast op een koele en droge plaats bewaren. De uiterste houdbaarheid van de zaden is eind 2020.

Wat is het doel van de campagne?

  1. Een definitief verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van planten & dieren. Hiervoor moet de Europese patentwet worden aangepast, zodat hij waterdicht is en zorgt voor een definitief verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van groente.
  2. Bezwaarprocedures voeren tegen reeds verleende patenten.
  3. Bewustwording bij een breed publiek. Hoe meer mensen zich uitspreken tegen patenten op groene hoe groter de druk op de politiek om met een definitieve oplossing te komen.